-->

css

Latest Technology Updates
Latest Technology Updates
Latest Jobs Updates
Latest Technology Updates
Latest Technology Updates
Professional Job Career
Latest Trending Jobs

Tuesday, March 15, 2022

Latest Current Affairs 2022 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams in 2022

 Latest Current Affairs 2022 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams  in 2022


                                                                         
Latest Current Affairs 2021 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams Part2 in 2021

(1)G-8 Recently a gaggle of Nation that was started 1st By The Name G-7. that one of the subsequent wasn't one amongst them? (2009) 

(a) Canada 

(b) Italy 

(c) Japan 

(d) Russia 

Ans (d) 


(2) ‘amber box, blue box and inexperienced box’ that was recently within the news in year 2016 term is related to that of the subsequent organization ? 

(a) WTO affairs 

(b) SAARC affairs 

(c) UNFCCC affairs 

(d) India-EU negotiations on FTA

 Ans: (a)


(3)

India enacted the Geographical Indications of products (Registration and Protection) Act, 1999 so as to adjust to the obligations to (2018)

(a) ILO 

(b) IMF 

(c) UNCTAD 

(d) WTO


Ans: (d) 

(4) The experiment can use a trio of 

satellite flying in formation within the form 

of Associate in Nursing triangle that has 

sides one thousand thousand kilometres 

long, with lasers shining between the 

craft.” The experiment in question refers 

to (2020) 

(a) Voyager-2 

(b) New Horizons 

(c) LISA expert 

(d) Evolved LISA


Ans: (d) 


(5) What is the aim of ‘evolved optical 

maser measuring instrument house 

Antenna (eLISA)’ project? (2017) 

(a) To discover neutrinos 

(b) To discover attractive force waves 

(c) To discover the effectiveness of 

missile arms 

(d) to review the impact of star flares on 

our communication systems

Ans: (b)


(6) Consider the subsequent pairs: (2018)

Terms typically          Context/Topic seen in news

1.  Miss II experiment — AI

2.  Blockchain technology —    

                                         Digital/Cryptocurrency

3.  CRISPR – Cas9 — physics

(7) Which of the pairs given higher than is/are 

properly matched?

(a) one and three solely

(b) 2 only

(c) two and three solely

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

 

(8) With relevancy “Blockchain Technology”, 

contemplate the subsequent statements: (2020)

1. it's a public ledger that everybody will 

examine, however that no single user controls.

2. The structure and style of blockchain is 

specified all the information in it square measure 

concerning cryptocurrency solely.

3.  Applications that rely upon basic options 

of blockchain will be developed while not 

anybody’s permission.

(9) Which of the statements given higher than 

is/are correct?

(a) 1 only

(b) one and a couple of solely

(c) 2 only

(d) one and three solely

Ans: (d)

 

(10) Which one in all the subsequent began with 

the Dandi March? (2009)

(a) self-determination Movement

(b) Non-Cooperation Movement

(c) direct action Movement

(d) Quit Bharat Movement

Ans: (c)

(11) With relevancy nation colonial decree 

Bharat, contemplate the subsequent statements: 

(2019)

1. spiritual leader was instrumental within 

the ending of the system of ‘indentured labour’.

2. 

In Lord helmsford’s  ‘War Conference’, spiritual 

leader failed to support the resolution on  

recruiting Indians for war.

3. resultant upon the breaking of Salt Law by 

Indian individuals, the Indian National Congress 

was declared amerciable by the colonial rulers.

Which of the statements given higher than 

square measure correct?

(a) one and a couple of solely

(b) one and three solely

(c) two and three solely

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

 

(12)The 1929 Session of Indian National 

Congress is of significance within the history of 

the liberty Movement as a result of the (2014)

(a) attainment of self-determination was 

declared because the objective of the Congress

(b) attainment of Poorna Swaraj was adopted 

because the goal of the Congress

(c) Non-Cooperation Movement was launched

(d) call to participate within the spherical Table 

Conference in London was taken

Ans: (b)

 

(13) With that one in all the subsequent 

movements is that the slogan “Do or Die” 

associated? (2009)

(a) Swadeshi Movement

(b) Non-Cooperation Movement

(c) direct action Movement

(d) Quit Bharat Movement

Ans: (d)

(14) 

Consider the subsequent statements: (2019)

1. Some species of turtles square measure 

herbivores.

2. Some species of fish square measure 

herbivores.

3.  Some species of marine mammals square 

measure herbivores.

4. Some species of snakes square measure 

viviparous.

Which of the statements given higher than 

square measure correct?

(a) one and three solely

(b) 2, three and four solely

(c) two and four solely

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

(15)  

The word ‘Denisovan’ is usually mentioned in 

media in relevancy (2019)

(a) fossils of a sort of dinosaurs

(b) Associate in Nursing early human species

(c) a cave system found in North-East Bharat

(d) a period within the history of Indian landmass

Ans: (b)


Tuesday, February 2, 2021

Latest Current Affairs 2021 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams Part2 in 2021

Latest Current Affairs 2021 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams Part2 in 2021

                                                                         
Latest Current Affairs 2021 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams Part2 in 2021

(1) The fighter jets of India and France country  organise an exercise named ‘SKYROS’

The Rafale fighter jets of India and 

France are set to carry out wargames

named SKYROS in Jodhpur, Rajasthan.

The exercise is to be organised in the third week of January next year. This would be the first major wargame of the Indian Air Force involving the Rafale fighters which were inducted into the service in August 2020.

(2) Digital Ocean is the name of the application launched by the Ministry of Earth Sciences, for ocean data management.

Wednesday, January 27, 2021

Latest Current Affairs 2021 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams Part1 in 2021

Latest Current Affairs 2021 For Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams in 2021


Bank(Current Affairs)/All Govt Competitive Exams, That may be Asked in Forthcoming Exams in 2021


1.) 32 children were conferred the Pradhan
 
Mantri Rashtriya Bal Puraskar on  72 th 

Republic day of India  . 

2.) On February 19 It is decided that the United States will be again member of  United States to Paris Climate Agreement.  

Joe Biden assumed the office as president of the United States of America The return of the United States will take effect on February 19.

3 ) Jail  Tourism begin in Maharashtra started 

on 26 january 2021.

The event  to start a "prison tour" from Yelawada Prison in Pune  will be started on January 26, 2021 by the Government of Maharashtra.

Monday, December 21, 2020

बैंक , इंडियन रेलवे ,यू पी एस सी , ऍम पी पी एस सी ,आदि विभिन्न प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए महत्वपूर्ण टू द पॉइंट (करेंट अफेयर 2020) जानकारी जिससे सम्बंधित प्रश्न आने वाली प्रतियोगिता परीक्षाओं मे पूछे जा सकते हैं ।

 बैंक , इंडियन रेलवे ,यू पी एस सी , 

ऍम पी पी एस सी ,आदि विभिन्न 

 प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के 

लिए  महत्वपूर्ण टू द पॉइंट  

(करेंट अफेयर 2020) जानकारी 

जिससे सम्बंधित  प्रश्न  आने वाली 

प्रतियोगिता परीक्षाओं  मे पूछे जा

सकते हैं ।

बैंक , इंडियन रेलवे ,यू पी एस सी , ऍम पी पी एस सी ,आदि विभिन्न  प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए  महत्वपूर्ण टू द पॉइंट  (करेंट अफेयर 2020) जानकारी जिससे सम्बंधित  प्रश्न  आने वाली प्रतियोगिता परीक्षाओं  मे पूछे जा सकते हैं ।

1) लाकडाउन 4 को खत्म करके सरकार ने 01 

जून को जो गाईड लाईन जारी की है उसका

 नाम अनलॉक 01 है ।

2) चीन देश ने कोविड 19 के ईलाज में भालू 

पित्त के उपयोग का सुझाव  दिया है ।

3) आयुष कवच कोविड एप्प को उत्तर प्रदेश

 राज्य ने लांच किया है ।

4) फीफा अंडर 17 महिला विश्व कप  

(भारत में ) होने वाले को स्थगित कर 

दिया गया है ।

5) लाकडाउन में आनलाईन सेवा वितरण

 एप्प मी बडडी एप्प को लांच अरूणाचल

 प्रदेश ने किया है ।

Wednesday, December 16, 2020

अयोध्या राम मंदिर ,कोरोना वायरस एवं अन्य महत्वपूर्ण विषयों से संबंधित टू द पाईंट जानकारी जिनसे संबंधित प्रश्न आगामी प्रतियोगिता परीक्षाओं में पूछे जा सकते हैं।

अयोध्या राम मंदिर ,कोरोना वायरस एवं

 अन्य महत्वपूर्ण विषयों से संबंधित टू द

 पाईंट जानकारी जिनसे संबंधित प्रश्न 

आगामी प्रतियोगिता परीक्षाओं में पूछे

 जा सकते हैं।

                       

अयोध्या राम मंदिर ,कोरोना वायरस एवं अन्य महत्वपूर्ण विषयों से संबंधित टू द   पाईंट जानकारी जिनसे संबंधित प्रश्न   आगामी प्रतियोगिता परीक्षाओं में पूछे जा सकते हैं।

1) राम मंदिर की उचाई 161 फीट होगी ।

    पहले 141 फीट थी अब 161 है 

2)  अयोध्या राम मंदिर का निर्माण एल 

एन टी कंपनी करेगी

एल एन टी का फुल फार्म लार्सन एंड टुब्रो है।

3) अयोध्या राम मंदिर के वास्तुकार चन्द्रकांत

 सोमपुरा है ।

4) अयोध्या उत्तर प्रदे राज्य में स्थ्ति है ।

5)  श्री राम जन्म भूमि के मंदिर का शिलान्यास 

05 अगस्त 2020 को किया गया है ।            

Sunday, December 13, 2020

बैंक , इंडियन रेलवे ,यू पी एस सी , ऍम पी पी एस सी ,आदि विभिन्न प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए महत्वपूर्ण टू द पॉइंट (करेंट अफेयर 2020) जानकारी जिससे सम्बंधित प्रश्न आने वाली प्रतियोगिता परीक्षाओं मे पूछे जा सकते हैं ।

बैंक , इंडियन रेलवे ,यू पी एस सी , ऍम पी 

पी एस सी ,आदि विभिन्न  प्रतियोगिता 

परीक्षाओं की तैयारी के लिए  

महत्वपूर्ण टू द पॉइंट  (करेंट अफेयर 2020)

जानकारी जिससे सम्बंधित  प्रश्न  आने 

वाली प्रतियोगिता परीक्षाओं मे पूछे जा 

सकते हैं । 

                        बैंक , इंडियन रेलवे ,यू पी एस सी , ऍम पी पी एस सी ,आदि विभिन्न  प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए  महत्वपूर्ण टू द पॉइंट  (करेंट अफेयर 2020) जानकारी जिससे सम्बंधित  प्रश्न  आने वाली प्रतियोगिता परीक्षाओं  मे पूछे जा सकते हैं ।

1)   त्वांग उत्सव अरुणाचल प्रदेश मे शुरू हुआ है  

    2)   संसई फेस्टिवल ,उत्सव मणिपुर मे मनाया जाता है  

    3)   गुजराती समुदाय ने दुनियाभर मे नववर्ष बेस्तु वर्ष मनाया

    गया ।

    4)   जॉन अब्राहिम आंध्र प्रदेश के ब्रांड एम्बेसडर हैं   

    5)   शक्ति संयुक्त सैन्य अभ्यास इंडिया और फ्रांस देश के मध्य  हुआ है ।

Saturday, December 5, 2020

कोरोना वायरस से सम्बंधित महत्वपूर्ण टू द पॉइंट जानकारी जिससे सम्बंधित प्रश्न आने वाली प्रतियोगिता परीक्षाओं मे पूछे जा सकते हैं ।

 कोरोना वायरस से सम्बंधित
महत्वपूर्ण टू द पॉइंट  जानकारी

जिससे सम्बंधित  प्रश्न  आने वाली

प्रतियोगिता परीक्षाओं  मे पूछे जा

सकते हैं ।               

कोरोना वायरस से सम्बंधित महत्वपूर्ण टू द पॉइंट  जानकारी  जिससे सम्बंधित  प्रश्न  आने वाली  प्रतियोगिता परीक्षाओं  मे पूछे जा  सकते हैं ।

1 ) कोरोना वायरस के कारण किस दिन देश मे जनता कर्फ्यू  22 मार्च 2020 को लगाया गया था  ।

2 ) कोरोना वायरस का नाम लैटिन भाषा से 

उतपन्न हुआ है ।  

3 ) हाल ही मे कोरोना टेस्टिंग किट बनाने वाला देश का पहला शैछणिक संसथान आई आई टी 

दिल्ली बन गया है । 

4 ) हाल ही मे   राजनाथ सिंह ने देश की पहली मोबाइल  लैब का उद्धघाटन किया है । 

Tuesday, December 1, 2020

विभिन्न प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए पूछे जा सकने वाले महत्व्पूर्ण टू द पाईंट करेंट अफेयर 2020 पार्ट 4

 विभिन्न  प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए  पूछे जा सकने वाले महत्व्पूर्ण टू द पाईंट  करेंट अफेयर 2020  पार्ट 4
विभिन्न  प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए  पूछे जा सकने वाले महत्व्पूर्ण टू द पाईंट  करेंट अफेयर 2020  पार्ट 4

नेशनल सिक्योरिटी चैलेंज यंग स्कॉलर

पर्सपेक्टिव नामक पुस्तक का विमोचन

मनोज कुमार नवेने ने किया है 
 
बांग्लादेश के वर्तमान राष्ट्रपति 

अब्दुल्लाह हामिद है 
 
डिजिटल हाट प्लेटफॉर्म  वर्तमान मे 

बांग्लादेश मे लांच हुआ है 

Friday, November 27, 2020

Top Aptitude Questions with Easiest Short Tricks that have been asked or chances of being asked in many forth coming Comptetive Exams .

 Top Aptitude Questions with Easiest  Short Tricks  that have been asked or chances of  being asked in many forth coming Comptetive Exams .                     

Top Aptitde Questions with Easiest  Short Tricks  that have been asked or chances of  being asked in many forth coming Comptetive Exams .

HCF : Highest Common Factor (Related )

Q : Find the greatest possible number by which when we divide the numbers  38,  66 and 80  the remainders are same ?

Solution : 

38    ,      66,        80

First   Second   Third

First  Number – Second  Number

Whichever is Greater among First Number and Second Number

Sunday, November 22, 2020

मध्य प्रदेश जेल प्रहरी परीक्षा 2020 एवं अन्य विभिन्न प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए मध्य प्रदेश से सम्बंधित मल्टीपल चॉइस क्वेश्चन /बहुविकल्पीय प्रश्न उत्तर

मध्य प्रदेश जेल प्रहरी परीक्षा 2020 एवं अन्य  विभिन्न  प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए मध्य प्रदेश से सम्बंधित मल्टीपल चॉइस क्वेश्चन /बहुविकल्पीय प्रश्न उत्तर 

                            

मध्य प्रदेश जेल प्रहरी परीक्षा 2020 एवं अन्य  विभिन्न  प्रतियोगिता परीक्षाओं की तैयारी के लिए मध्य प्रदेश से सम्बंधित मल्टीपल चॉइस क्वेश्चन /बहुविकल्पीय प्रश्न उत्तर

1 ) 1972 में भोपाल जिला कौन से जिले से बनाया गया था।

A सीहोर 

B होशंगाबाद 

C बैतूल

D रायसेन 

2 ) शक्कर नदी किसकी सहायक नदी है।

A नर्मदा 

B बैनगंगा 

C तवा 

D गंगा

Addurl